Translate us!  

Greek Bulgarian Dutch English French German Hungarian Italian Romanian Spanish
   

RSS feed  

   

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο στην Wikipedia

Ερευνητική Εργασία-Έκθεση

3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της 1ης Λυκείου 2011-2012:

  • Μαρία-Φωτεινή Ευαγγέλου

  • Ευστράτιος Σταυρινός

  • Φώτιος Στρατιώτης

  • Ελένη Σάρεϊνεν

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγικό κείμενο

Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η χλωρίδα

Η πανίδα

Οι χώροι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Περίληψη της Ερευνητικής Εργασίας

Οι μαθητές της προβαλλόμενης εργασίας ασχολήθηκαν με την ερευνητική εργασία της Βικιπαίδεια, με θέμα το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου.

Η εργασία αυτή, αναφέρεται στις συνέπειες της έκρηξης του ηφαιστείου, στην βλάστηση που υπήρχε τότε και τώρα, στους ζωντανούς οργανισμούς ( όπως ζώα), στην δημιουργία του μουσείου και στους χώρους του.

Ευχαριστούμε τους:

  • Υπεύθυνους καθηγητές του τμήματος της Βικιπαίδεια

  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

  • Κ. Ζούρο (υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου)

  • Μαθητές του τμήματός μας

Εισαγωγή

Στόχος μας είναι να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και να γίνουμε υπεύθυνοι απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Για να το πετύχουμε αυτό, βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον με την συμβολή που μπορούσε να προσφέρει ο καθένας στην εργασία που μας τέθηκε.

Προβληματική-Ερωτήματα

Κατά την όλη διάρκεια του τετραμήνου υπήρξαν μερικά προβλήματα. Ένα από αυτά ήταν η εύρεση θέματος για την Βικιπαίδεια. Δηλαδή, δυσκολευτήκαμε να βρούμε ένα θέμα που θα ενδιέφερε όλα τα μέλη της ομάδας και να ασχοληθούμε με αυτό. Το άλλο μας πρόβλημα ήταν η ανακατομή των ρόλων, καθώς δεν γνωριζόμασταν ιδιαίτερα μεταξύ μας και είχαμε να κάνουμε αρκετά για την εργασία και κάποιες φορές δεν προλαβαίναμε να τα ολοκληρώσουμε. Τελευταίο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν το «ανέβασμα» του κειμένου μας στην ιστοσελίδα της Βικιπαίδεια. Ο τρόπος επιφόρτισης ενός αρχείου, σαν και αυτό, ήταν αρκετά περίπλοκος και απαιτούσε επεξεργασία και ρυθμίσεις, όπως και για το φωτογραφικό υλικό και τα πλαίσια με τις πηγές , τα οποία μας πήραν αρκετό χρόνο.

Όμως, με την συνεργασία και την βοήθεια μαθητών και καθηγητών, καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε και να εκπληρώσουμε ότι μας είχε ανατεθεί, καθώς και να λύσουμε όλες τις απορίες και τα ερωτήματα που είχαμε.

Σημασία/Αναγκαιότητα θέματος

Η σημασία του θέματος μας ήταν αναγκαία, από την στιγμή που δεν υπήρχε σχετικό λήμμα στην Βικιπαίδεια για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Έτσι, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα, αφού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αξιοθαύμαστο μνημείο της Ελλάδος και άξιζε να προβληθεί. Δώσαμε την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονταν να γίνουν αναγνώστες και να έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν από μια έμπιστη πηγή με συγκεντρωμένο υλικό για το δάσος και το μουσείο.

Θεωρητικό υπόβαθρο

Αρχικά, σκεφτήκαμε να επικεντρωθούμε σε ένα θέμα που αφορά τον τόπο μας. Είχαμε αρκετές και καλές επιλογές για να ασχοληθούμε, καθώς και το νησί μας περιλαμβάνει σημαντικά αξιοθέατα. Τελικά, όμως, περιοριστήκαμε σε ελλιπή θέματα επειδή υπήρχαν ήδη ολοκληρωμένα λήμματα στην Βικιπαίδεια για αυτά τα αξιοθέατα. Κατόπιν συζήτησης με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μας καταλήξαμε στο θέμα του Απολιθωμένου Δάσους και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου. Άλλος ένας λόγος που καταλήξαμε στην επιλογή αυτή, ήταν διότι μας διευκόλυνε το διαδίκτυο λόγο της ύπαρξης πηγών, από τις οποίες, μπορούσαμε να αντλήσουμε πλήθος πληροφοριών σχετικά με την εργασία μας.

Μεθοδολογία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων

Συλλέξαμε δεδομένα μέσω:

  • Του διαδικτύου (ιστότοπων)

  • Των βιβλίων σχετικά με το μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος

  • Των φυλλαδίων και των περιοδικών του μουσείου (που έφεραν οι μαθητές)

Έπειτα, επεξεργαστήκαμε τα δεδομένα αυτά, με την βοήθεια προγραμμάτων του Η/Υ.

Ανάλυση δεδομένων

Η εργασία μας αναφέρεται στο Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου και αποτελείται από τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στα αίτια δημιουργίας του δάσους. Εκεί περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τον τόπο, την εποχή και την κατάσταση που επικρατούσε τότε. Στο δεύτερο μέρος αναγράφεται η χλωρίδα που βλάστιζε πριν και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Στο τρίτο μέρος της εργασίας μας παρουσιάζεται η πανίδα που κυριαρχούσε στο δάσος και πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα. Τέλος, στο τέταρτο μέρος βλέπουμε τους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και την ίδρυσή του.

Συμπεράσματα που καταλήξαμε?

Ήταν σημαντικό να «ανεβεί» αυτό το λήμμα στο διαδίκτυο, διότι αναδείκνυε το νησί της Λέσβου και αποτελούσε σπάνιο μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκτός από αυτά, μάθαμε και εμείς οι

ίδιοι κάποια πράγματα σαν ομάδα.

Βιβλιογραφία

  • Από το βιβλίο: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Οδηγός Εκθέσεων)

  • Από φυλλάδια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

  • Από την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας