Translate us!  

Greek Bulgarian Dutch English French German Hungarian Italian Romanian Spanish
   

RSS feed  

   

 

ΟΜΑΔΑ 1

Ερευνητική εργασία του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης

με θέμα την «Δύναμη των Λέξεων»

Ονόματα μαθητών ομάδας:

Γαβριήλ Στράτος

Κούτλα Άννα

Πραφτσιάρη Μαντώ

Σκανδαλέλλη Μαριάννα

Σταυρινός Στράτος

Υπεύθυνοι καθηγητές:

Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης
Καριώτου Παναγιώτα

Σχολικό Έτος: 2011-2012
Τετράμηνο: 2ο


Ευχαριστίες ? Αφιερώσεις

Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους καθηγητές της Ερευνητικής εργασίας μας, κ. Χατζηπαρασκευά και κ. Καριώτου, για την βοήθεια που μας προσέφεραν σε σχέση με την επεξεργασία και γενικότερα, το μοντάζ του video.

Το συγκεκριμένο βίντεο, θα θέλαμε να το αφιερώσουμε σε όλα εκείνα τα παιδιά και τους εφήβους που έχουν πέσει θύματα ενδοσχολικής βίας και που έχουν υποστεί μέσω υβριστικών λέξεων, ψυχολογικό πόλεμο. Μέσω αυτού, δηλώνουμε την συμπαράσταση μας και προσπαθούμε να δώσουμε σωστά μηνύματα προκειμένου να μειωθεί αυτό το πολυδιάστατο φαινόμενο.

 

Εισαγωγή

Αρχικά, επιλέξαμε την ερευνητική εργασία με τίτλο «Δημιουργία και επεξεργασία video» καθώς θέλαμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας στον υπολογιστή αλλά με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Ακόμη, βρήκαμε ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα δικό μας videoθα μπορεί να είναι ορατό σε όλους τους χρήστες του internet. Επίσης, όταν διαλέξαμε το συγκεκριμένο project, θεωρήσαμε καλό να προβάλλουμε ένα σύγχρονο πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, αναλάβαμε το θέμα «η δύναμη των λέξεων» γιατί θεωρούμε πως συμβάλλει στην βελτίωση της κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα, της μικρής κοινωνίας, αυτής του σχολείου.

Γενικότερα όμως, η λεκτική, κυρίως, βία βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας και μέσω του συγκεκριμένου video, συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση των εφήβων.

Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των περιστατικών έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με παλιότερα και γι?αυτό το λόγο, θεωρήσαμε σωστό να δείξουμε στον κόσμο το κακό που προκαλεί η βία αλλά και την δύσκολη θέση των θυμάτων.

Η τεχνική μας

Όταν ξεκινήσαμε την ερευνητική εργασία, δεν είχαμε κάποιο συγκεκριμένο θέμα στο μυαλό μας και αλλάζαμε συχνά ιδέες. Όταν βρήκαμε το θέμα με το οποίο τελικά ασχοληθήκαμε, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σκληρά πάνω σε αυτό καθώς μας πίεζε ο χρόνος. Αρχικά, γράψαμε το σενάριο και το χωρίσαμε σε σκηνές. Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε εντατικά γυρίσματα στα οποία αντιμετωπίσαμε πολλά τεχνικά προβλήματα. Η λήψη των σκηνών μάς δυσκόλεψε διότι έπρεπε να βρούμε το κατάλληλο μέρος για τα γυρίσματα. Έπειτα, ασχοληθήκαμε πλήρως με το μοντάζ για να καταλήξουμε στην σωστή συνοχή του video και να περάσουμε τους προβληματισμούς μας στους θεατές. Τέλος, βάλαμε το τραγούδι που ταίριαζε στο ύφος του videoκαι έτσι ολοκληρώσαμε την εργασία μας.

Συμπεράσματα

Αφού τελειώσαμε την εργασία μας, νιώθουμε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα καθώς δουλέψαμε αρκετά γι?αυτό. Αυτό το video, μας βοήθησε στο να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για τη βία, να ευαισθητοποιηθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε ταυτόχρονα και όσους είδαν το video.

 

ΟΜΑΔΑ 2

Ερευνητική Έκθεση

3o Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Προστασία του περιβάλλοντος

Ονόματα Ομάδας: Πίτσιος Μάρκος , Λουλής Μάριος , Ντάνις Στέφανος , Πλευριτάκης Μιχάλης

Καθηγητές:Καριώτου Παναγιώτα , Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης

Α τάξη β΄ τετράμηνο

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους καθηγητές οι οποίοι με τις χρήσιμες οδηγίες τους μας βοήθησαν στην δημιουργία του βίντεο.

Η δημιουργία του βίντεο είναι ενδιαφέρουσα διότι μαθαίνεις πώς να επεξεργάζεσαι ένα βίντεο και επίσης διότι ζεις την εμπειρία του ηθοποιού και ακόμη επειδή η εικόνα είναι πιο δυνατή από τις λέξεις. Επιπλέον αυτό το βίντεο έχει σκοπό να περάσει ένα βαθύτερο μήνυμα στους ανθρώπους όσον αφορά το περιβάλλον ενώ πιστεύουμε πως θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση κάποιων ασυνείδητων συμπολιτών μας . Ένα από τα κυριότερα ερωτήματά μας ήταν το πώς θα κάνουμε το μοντάζ και πώς θα προσθέσουμε κάποιες λεπτομέρειες.

Σε κάποια τρίωρα βγήκαμε εκτός σχολικού χώρου εξαιτίας των γυρισμάτων .

Το συμπέρασμα που αποκομίσαμε από τη δημιουργία του βίντεο ήταν ότι μάθαμε να το επεξεργαζόμαστε και να κάνουμε μοντάζ .

Για την κατασκευή του βίντεο χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα MovieMakerενώ επίσης δανειστήκαμε μια Cameraαπό το σχολείο για τα γυρίσματα .

Τέλος το βίντεό μας παρουσιάζει κάποιες σκηνές της καθημερινότητας όπου κάποιοι δρουν απερίσκεπτα βλάπτοντας το περιβάλλον ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τους περάσουν το σωστό μήνυμα φροντίζοντας το .

ΟΜΑΔΑ 3

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

   3o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Σχολικό έτος:2012

2o τετράμηνο                                        

            

ΘΕΜΑ: Προβολή της καθημερινότητας ενός μαθητή με μέσο ένα Video-Clip.

 

Ονόματα ομάδας:

  • Αθάνατος Μαρίνος
  • Κατσακούλη Γιώτα
  • Χαλβαντζή Μαρία
  • Χαρδαλή Ραφαέλα
  • Χαχάλη Ηλιάνα

Επιβλέποντες καθηγητές:

  • Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης
  • Καριώτου Παναγιώτα


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αυτή η ερευνητική εργασία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι δίνεται το έναυσμα στο μαθητή να:

  • μάθει να χειρίζεται σωστά μία κάμερα.
  • επεξεργάζεται ένα Video.
  • ενημερωθεί για τα στάδια δημιουργίας ενός Video-Clip.
  • έχει στην διάθεση του ένα καινοτόμο μέσο, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί να εκφράσει τις απόψεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
  • μάθει να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.

     Επίσης συνέβαλλε στο να μάθουν οι μαθητές να χρησιμοποιούνε το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο-κλιπ, Movie Maker.

     Ένας από τους κύριους στόχους της είναι να συνειδητοποιήσει ο μαθητής το ρόλο του μέσα στην ομάδα, καθώς και να αναπτύξει την κριτική του σκέψη επιλέγοντας τις κατάλληλες σκηνές για την δημιουργία ενός αξιόλογου βίντεο.

     Κατά την διάρκεια της ερευνητικής εργασίας οι μαθητές αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες, όπως η επιλογή θέματος και η υλοποίησή του, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με τη βοήθεια των υπεύθυνων καθηγητών.


Μέθοδοι συλλογής δεδομένων

Για την βιντεοσκόπηση των απαιτούμενων σκηνών πραγματοποιήθηκαν λήψεις στον χώρο του σχολείου, στα σπίτια των μελών της ομάδας και στον δρόμο για το φροντιστήριο. Στα τρίωρα που μας δόθηκαν ασχοληθήκαμε με το μοντάζ και την επεξεργασία του βίντεο, καθώς και με την λήψη ορισμένων σκηνών. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις των μελών της ομάδας πέρα από τις ώρες της λειτουργίας του σχολείου.

 Για τις ανάγκες της ερευνητικής μας εργασίας χρησιμοποιήσαμε τον παγκόσμιο ιστό για την εύρεση ηχητικών εφέ που θα κάνουν το βίντεο-κλιπ μας πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό στο κοινό.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι σκηνές βιντεοσκοπήθηκαν και υλοποιήθηκαν από τα μέλη της ομάδας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο υλικό.

 

Συμπεράσματα:

Παρόλο που αντιμετωπίσαμε ορισμένες δυσκολίες η ικανοποίηση μας ήταν μεγάλη, εφόσον καταφέραμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και να δημιουργήσουμε ένα αξιόλογο βίντεο-κλιπ. Ακόμη καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ερευνητική εργασία στα πλαίσια της σχολικής εκπαίδευσης θα συμβάλει στην προετοιμασία μας για τις μελλοντικές μας πανεπιστημιακές εργασίες.


Ευχαριστίες

Ανακεφαλαιώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αρχικά την κα Καριώτου και τον κ. Χατζηπαρασκευά για την ηθική υποστήριξη, την βοήθεια, τις ιδέες και τις συμβουλές τους και κατά συνέπεια το σχολείο για την ηλεκτρονική υποστήριξη και τις υποδομές του.


Βιβλιογραφία

Ευρεση ηχηικων εφε:


 ΟΜΑΔΑ 4

Ερευνητική εργασία του 3ου Γενικού

Λυκείου Μυτιλήνης

με θέμα τον <<Αθλητισμό>>

 

 

 

Ονόματα μαθητών  

 

  • Ευσταθίου Μαριλένα
  • Καρέτου Μαρία
  • Κοτοπούλη Μαρία
  • Δουλάς Παντελής

 

Ονόματα επιβλεπόμενων καθηγητών :

  • Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης
  • Καριώτου Παναγιώτα

 

Σχολικό έτος: 2011-2012

 

Τετράμηνο:2ο


Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους καθηγητές του project, κος Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης και κα Καριώτου Παναγιώτα,

που μας βοήθησαν στο θέμα και στην υλοποίηση του

βίντεο μας. Ακόμα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον γυμναστή στου 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης Βασίλη Αγκομπιάν αφού χάρη σ? αυτόν συγκεντρώσαμε πληροφορίες για το θέμα του βίντεο μας τον αθλητισμό με αποτέλεσμα να μάθουμε και εμείς τον σωστό τρόπο ζωής αλλά και περνώντας ένα ουσιαστικό μήνυμα στους υπολοίπους.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Η δημιουργία βίντεο έχει πολύ ενδιαφέρον αφού μέσα από αυτήν βελτιώνεται η δημιουργικότητά μας. Μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτούμε ένα θέμα που θα επεξεργαστούμε, τις σκηνές που θα τραβήξουμε, ποιοι θα είναι οι ηθοποιοί και πως θα είναι ντυμένοι. Ακόμα, τι εφέ θα προσθέσουμε στο βίντεο και αν θα ακούγεται κάποιο τραγούδι την ώρα που θα παίζει το βίντεο. Επίσης βελτιώνεται η φαντασία και η σκέψη μας αφού σκεφτόμαστε και πραγματοποιούμε ( οι ηθοποιοί) κάποιες χαρακτηριστικές εκφράσεις και κινήσεις έτσι ώστε οι θεατές να πειστούν. Κύριος στόχος της είναι να μας κάνει περισσότερο δημιουργικούς. Ακόμη μέσα από αυτό μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε σε ομάδα και να σεβόμαστε τις απόψεις όλων των μελών της. Μαθαίνουμε να ακούμε διαφορετικές γνώμες και πολλές φορές να συμβιβαζόμαστε με κάτι που πιθανό είναι να μην μας αρέσει. Για να δημιουργήσουμε ένα πετυχημένο βίντεο πρέπει αρχικά να σκεφτούμε ένα θέμα το οποίο να μας αρέσει και να έχει πολύ υλικό που να μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Μετά θα πρέπει να σκεφτούμε και να καταγράψουμε τις σκηνές που θα γυρίσουμε. Αφού γυρίσουμε τις σκηνές θα πρέπει να τις περάσουμε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για να μπορέσουμε να τις επεξεργαστούμε. Έτσι συνθέτουμε τις σκηνές και προσθέτουμε κάποια εφέ για να τελειοποιηθεί το βίντεο.

Περίληψη

Η ομάδα μας επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα του αθλητισμού σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή. Αφού λοιπόν σκεφτήκαμε και καταγράψαμε τις σκηνές για το βίντεό μας, αρχίσαμε να τις βιντεοσκοπούμε. Οι λήψεις που χρειάστηκαν ήταν αρκετές μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και τελικά καταλήξαμε στις καλύτερες τις οποίες και αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε στον υπολογιστή. Έπειτα τις κατατάξαμε στη σωστή σειρά και προσθέσαμε μερικά εφέ για να γίνει πιο ελκυστικό το βίντεο. Τέλος, προσθέσαμε τίτλους τέλους όπου αναφέρθηκαν τα ονόματα των μελών της ομάδας και των καθηγητών που μας βοήθησαν για την υλοποίηση του βίντεο αυτού.  

 

Η τεχνική του βίντεο

Αρχικά διαλέξαμε το θέμα μας και αρχίσαμε να παίρνουμε ιδέες από άλλα σχετικά βίντεο και κείμενα. Έπειτα καταγράψαμε τις σκηνές και ξεκινήσαμε να τις τραβάμε με την κάμερα. Οι σκηνές μας γυρίστηκαν στο γήπεδο του σχολείου και στο σπίτι ενός μέλους της ομάδας. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του μοντάζ ανέλαβε να συνθέσει τις σκηνές έτσι ώστε να έχουν μία σωστή συνοχή. Τέλος μετά από πολύ επεξεργασία, το βίντεό μας ολοκληρώθηκε.

Συμπεράσματα

Το θέμα μας, τον αθλητισμό, το επιλέξαμε για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θέλαμε να δείξουμε το καλό που κάνουν στον οργανισμό μας η άθληση και η σωστή διατροφή. Αυτό το καταφέραμε μέσω των σκηνών που τραβήξαμε κάνοντας την αντίθεση όσο το δυνατόν πιο αισθητή, δείχνοντας, δηλαδή, εναλλάξ σκηνές από μία μαθήτρια που γυμνάζεται και τρέφεται σωστά και από ένα μαθητή που ξοδεύει το χρόνο του στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, και τρώγοντας ανθυγιεινά. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους συμμαθητές μας να προσπαθήσουν να αθλούνται όσο το δυνατόν περισσότερο και να τρέφονται σωστά. Αυτά λοιπόν πιστεύουμε πως καταφέραμε να δείξουμε στους συμμαθητές αλλά και στους καθηγητές μας.