Translate us!  

Greek Bulgarian Dutch English French German Hungarian Italian Romanian Spanish
   

RSS feed  

   

flag-logoeac-LLP ENΕυρωπαϊκό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Comenius

Ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση

Τίτλος: «School' Robotics»

Τόπος: Μπράγκα, Πορτογαλία

Ημ/νιες διεξαγωγής: 4/9/2013 έως 11/9/2013

Το σεμινάριο είχε θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, θέμα με το οποίο το σχολείο μας εμπλέκεται εδώ και 3 περίπου χρόνια. Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αλλά και εκτός του ωρολογίου προγράμματος μαθητές του σχολείου μας έχουν ασχοληθεί με την εκπαιδευτική ρομποτική.

Το σεμινάριο παρακολούθησε ο Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης, ΠΕ19 Πληροφορικής, υποδιευθυντής του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης και διεξήχθη στο Λύκειο CarlosAmarante, στην Μπράγκα (Πορτογαλία), εκτός από τις ημέρες που έγιναν μετακινήσεις-επισκέψεις.

Περιεχόμενο σεμιναρίου

  • Το σεμινάριο περιελάμβανε αρχικά διαλέξεις για την έννοια της εκπαιδευτικής ρομποτικής και το δίκτυο Hands on Science, καθώς και για τους διαγωνισμούς ρομποτικής που διεξάγονται στην Ευρώπη.Ακολούθησε διάλεξη σχετικά με τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες στις οποίες εντάσσεται το αντικείμενο της ρομποτικής. Επίσης έγινε επίδειξη των προγραμματιστικών εργαλείων που αφορούν τον προγραμματισμό των ρομπότ, καθώς και ρομποτικές κατασκευές διαφόρων τεχνολογιών.
  • Έγινε μία μικρή επίδειξη γνωριμίας με τα σετ ρομποτικής της Lego και τις δυνατότητες συναρμολόγησης που υπάρχουν, και ακολούθησε πρακτική στην συναρμολόγηση ρομποτικών οχημάτων με κατάλληλους αισθητήρες.

Παρουσίαση της γκάμας αισθητήρων του σετ της Lego καθώς και του τρόπου απλού προγραμματισμού των μονάδων ελέγχου. Ακολούθησε πρακτική με την υλοποίηση απλών αποστολών για τα ρομπότ.

  •  Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γκιμαράες, στο εργαστήριο ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Minho. Επίσης έγινε επίσκεψη σε τοπικό δημοτικό σχολείο που διαθέτει εργαστήριο ρομποτικής και έχει διακριθεί σε σχετικούς διαγωνισμούς.
  • Επίδειξη τεχνικών προχωρημένου προγραμματισμού των ρομπότ LegoMindstorm. Ακολούθησε πρακτική με υλοποίηση προχωρημένων αποστολών.

Ακολούθησε συζήτηση και αξιολόγηση του σεμιναρίου.