Translate us!  

Greek Bulgarian Dutch English French German Hungarian Italian Romanian Spanish
   

RSS feed  

   

Συνέδριο eTwinning 2015: 10 χρόνια ενεργούς πολιτότητας μέσω του eTwinning!

 
Περισσότεροι από 500 πλέο2015 10 22 16.20.33ν καινοτόμοι εκπαιδευτικοί και ειδικοί στον χώρο της Παιδαγωγικής από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, για το ετήσιο Συνέδριο του eTwinning για το 2015. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν η «Ενεργή Πολιτότητα» και – αδράττοντας την ευκαιρία της 10ης επετείου – πώς το eTwinning έχει επηρεάσει τη ζωή πρώην μαθητών που πήραν μέρος σε κάποιο έργο eTwinning.

Η εναρκτήρια ολομέλεια ξεκίνησε με ένα ενθαρρυντικό καλωσόρισμα από τη Joëlle Milquet, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Βαλονίας-Βρυξελών και Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Παιδικής Ηλικίας, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης και ανοχής. Η Martine Reicherts, γενική διευθύντρια της ΓΔ EAC, για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, υπογράμμισε ότι όλοι μας ξεχωριστά οφείλουμε να κάνουμε τη2015 10 23 09.15.32 διαφορά και αυτό είναι που πρέπει να διδάσκονται οι νέοι στο σχολείο: να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο David Kerr, διευθυντής του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη Πολιτότητας στην Εκπαίδευση (Education Citizenship Foundation), στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, έδωσε έναν εξαιρετικό εναρκτήριο λόγο με τίτλο “Active Citizenship Harnessing the Potential – Why, what and how” (Η Ενεργή Πολιτότητα αξιοποιεί τις δυνατότητες: Γιατί, τι και πώς) , τονίζοντας ότι καθώς οι ρυθμοί της κοινωνίας επιταχύνονται ολοένα και περισσότερο, προβάλλει ως πρόκληση η ανάγκη να επιμορφωνόμαστε διαρκώς για πολυάριθμα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά εκτός από τις ήδη γνωστές προκλήσεις οι νέοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και άλλες καινούργιες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν ενεργοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπό τον τίτλο “Think globally, act locally” (Σκέψου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενέργησε σε τοπικό επίπεδο) ο δεύτερο κεντρικός ομιλητής μας, Raffaele Salinari, Πρόεδρος του Terre des Hommes, Università di Bologna, έβγαλε έναν εξαίρετο λόγο για την παγκοσμιοποίηση. Κατανοούμε τι πραγματικά είναι η παγκοσμιοποίηση; Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον “άλλον”; Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις παραπάνω συναντήσεις της ολομέλειας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερα από 50 εργαστήρια για να παρακολουθήσουν και επίσης να αφήσουν τις εμπειρίες τους στο Twitter χρησιμοποιώντας το #etconf15.

Την τελευταία μέρα, δύο πρώην μαθητές του eTwinning ήρθαν να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Η Lotte από το BEFL περιέγραψε πώς το έργο eTwinning στο οποίο μετείχε άλλαξε τη ζωή της, καθώς της έδειξε έναν νέο τρόπο μάθησης, μέσω συνθετικών εργασιών, και ευχαρίστησε θερμά την καθηγήτριά της Marie-Leet γι’ αυτό. Η Gil από την Πορτογαλία τόνισε τη σημασία του πάθους στη διδασκαλία2015 10 23 12.28.54 και αποκάλυψε πώς έχει ακόμα επαφή με τον συνεργάτη της στο eTwinning από τη Σουηδία.

Η Sophie Beernaerts, Προϊσταμένη Τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκλεισε το συνέδριο με μια θετική νότα και έδωσε τη σκυτάλη στη γενιά του eTwinning. Οι συμμετέχοντες αποχώρησαν πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον!

Θα βρείτε τα κυριότερα αποτελέσματα της εκδήλωσης (φωτογραφίες, περιλήψεις των εργαστηρίων κ.λπ.) στο ιστολόγιο της 10ης επετείου του eTwinning.

Πηγή: https://www.etwinning.net

Στο συνέδριο συμμετείχε, προσκεκλημένος τη Εθνικής Υπηρεσίας etwinning, ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας Ε.Χατζηπαρασκευάς, ΠΕ19 Πληροφορικής. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε ειδικό workshop παρουσιάστηκε το Βραβευμένο έργο etwinning στο οποίο συμμετείχε το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης.