Εκτύπωση

prosklisi.jpg

 

 

Το θεατρικό έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» (σε μετάφραση Παύλου Μάτεση) είναι μία  μαύρη κωμωδία που γράφτηκε το 1939 από τον Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Joseph Kesselring.

Έγινε  περισσότερο γνωστό από την κινηματογραφική του διασκευή με πρωταγωνιστή τον Cary Grant σε σκηνοθεσία του Frank Capra, που γυρίστηκε το 1941 και προβλήθηκε στις αίθουσες το 1944.

Η πρώτη θεατρική παράσταση του έργου ανέβηκε στο Broadway, στο θέατρο Fulton της Ν. Υόρκης. Η πρεμιέρα έγινε στις 10 -1- 1941. Το έργο είχε τεράστια επιτυχία και κατέβηκε στις 17 - 6 -1944 αφού είχε πραγματοποιήσει 1444 παραστάσεις. Το «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» μετά από τόσα χρόνια συνεχίζει να παίζεται συχνά σε όλον τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία με κεντρικό ήρωα τον Mortimer Brewster, θεατρικό κριτικό που μισεί το θέατρο και πρέπει να τα βγάλει πέρα με την τρελή οικογένειά του και την τοπική αστυνομία του Brooklyn στη Νέα Υόρκη. Η οικογένειά του αποτελείται από τις δύο γεροντοκόρες θείες του που έχουν χόμπι και θεωρούν ότι επιτελούν θεάρεστο έργο να «ξεκουράζουν»  μοναχικούς ηλικιωμένους άντρες, στους οποίους νοικιάζουν δωμάτιο στο σπίτι τους, με ένα ποτήρι σπιτικό κρασί που περιέχει «αρσενικό,στρυχνίνη και μία σταλίτσα υδροκυάνιο». Υπάρχει και ο αδελφός του που πιστεύει ότι είναι ο Τέντυ Ρούσβελτ και περνάει το χρόνο του σκάβοντας αναχώματα για το κανάλι του Παναμά, στο υπόγειο του σπιτιού. Αυτά βέβαια τα αναχώματα χρησιμοποιούν οι δύο ηλικιωμένες θείες του για να θάβουν τα θύματά τους.

Η κωμωδία όμως εξελίσσεται από το σημείο που εμφανίζεται  ο τρίτος αδελφός Τζόναθαν Μπριούστερ. Ο Τζόναθαν είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος και μαύρο πρόβατο για την οικογένεια. Ο Τζόναθαν έχει υποβληθεί σε μία σειρά πλαστικών επεμβάσεων, για να κρύψει  την πραγματική του ταυτότητα. Οι επεμβάσεις έγιναν όλες από τον φίλο και συνεργάτη του αλλά και πιστό ακόλουθό του Γερμανό δόκτορα Αϊνστάιν. Τώρα μοιάζει με τον  ήρωα του μυθιστορήματος  της Μαίρης Σέλεϊ :  Φρανκενστάιν.

Ένα λογοτεχνικό έργο που, αν και γράφτηκε το 1816, επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει

τον κινηματογράφο όσο λίγα λογοτεχνικά έργα με τις κινηματογραφικές μεταφορές του να εκτείνονται από τη φρίκη στην κωμωδία!.

Το 3ο και το 4ο Γενικό Λύκειο της πόλης μας συνεργάστηκαν συγκροτώντας τη  θεατρική ομάδα που θα σας παρουσιάσει απόψε αυτή την παράσταση. Τα παιδιά αγκάλιασαν από την αρχή με ενθουσιασμό την ιδέα και με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους  δούλεψαν με κέφι και ζωντάνια, απολαμβάνοντας την επαφή με ένα θεατρικό κείμενο που προκαλεί αβίαστα το γέλιο. Ελπίζουμε να απολαύσετε κι εσείς την αποψινή παράσταση.

30/6/09

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ οφείλουμε στη θεατρική ομάδα των ΑΣΤΕΓΩΝ, που μας παραχώρησε την αίθουσά  της για τις πρόβες μας, καθώς και στον Φ.Ο.Μ.  ΘΕΟΦΙΛΟΣ  για την ευγενή παραχώρηση των κοστουμιών που χρησιμοποιήθηκαν στην παράσταση. Επίσης ευχαριστούμε όσους επαγγελματίες της πόλης μας βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η αποψινή παράσταση.

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΜΕ  ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ  ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ:

Χρυσάνθη Μυρσινιά: Θεία Άμπη (1), Λευτέρης Κωνσταντίνου: Τέντυ,

Λευτέρης Ζαφείρης: Αιδεσιμώτατος Χάρπερ, Ταξιάρχης Ξενέλλης:  αστυνόμος Μπρόφυ, Ειρήνη Καρακωνσταντή: αστυνόμος Κλάϊν, Μυρσίνη Λάσκαρη: Θεία Μάρθα (1),

Ράνια Γουδή: Ελέην (1) Δημήτρης Κουτσκουδής: Μόρτιμερ,

Δέσποινα Χατζέλλη : Γκιμπς, Νίκος Παπαγεωργίου: Τζόναθαν,

Σωτήρης Χατζηχαραλάμπους: Δρ.Αϊνστάϊν, Βούλα Παλιβάνη: Θεία Άμπη(2), Τρούλου Ραφαέλα  Θεία Μάρθα (2), Ορφανού Μαρία (Ελέην 2) Γεωργία Σταματέλλη: Ο'Χάρα,  Ιγνάτης Κακαρώνης: Αστυνόμος Ρούνεϋ, Δέσποινα Χατζέλλη (Γουίδερσπουν).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Μάρθα Αναγνωστοπούλου

ΣΚΗΝΙΚΑ: Φανή Χιωτέλλη, Αργύρης Μουστάκας, Δανάη Ταμβακέρα, Ζωγραφία Μακρή, Αρχοντούλα Μανωλακέλλη, Κάρλα Ισιδώρου, Χάιδω Παπαδοπούλου, Βασιλεία Καρίνου

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Κάρλα Ισιδώρου, Αρχοντούλα Μανωλακέλλη

ΥΠΟΒΟΛΕΙΣ: Κάρλα Ισιδώρου, Αρχοντούλα Μανωλακέλλη, Βασιλεία Καρίνου

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ

Γιαβρή Ελένη, Χατζηγιαννάκη Σοφία, Καραθανάση Κατερίνα

Φωτογραφίες από την παράσταση: