Εκτύπωση

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2021

Μυτιλήνη, 29/1/2016

Ο σύλλογος  καθηγητών  του  3ου ΓΕΛ  ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την εκδήλωση της υποψηφιότητας της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ και  εν γένει της ΛΕΣΒΟΥ, για την διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, συνήλθε και ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει το παρόν ψήφισμα στήριξης.
«Η Λέσβος, πράγματι, έχει λόγω θέσης, φυσικού περιβάλλοντος,  ιστορίας,  λαϊκής παράδοσης, πνευματικής κίνησης,  πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς,  το αναφαίρετο δικαίωμα να διεκδικήσει με αξιώσεις την υλοποίηση του θεσμού Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Η Λέσβος, με την μοναδική φυσική ομορφιά της και το σπουδαίο οικολογικό και πολιτισμικό της απόθεμα,  είναι γεμάτη από μοναδικής αξίας φυσικά δημιουργήματα, όπως ηφαίστεια, θερμές πηγές, με κορυφαίο το απαράμιλλο στον κόσμο Απολιθωμένο Δάσος είναι παγκοσμίως το μοναδικό νησί στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.


Επιπρόσθετα το νησί της Λέσβου, έχει πλούσια και μακραίωνη πολιτισμική ιστορία και  παράδοση , που η διαδρομή της χρονολογείται πάνω από 4.000 χρόνια, από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα.    Η  γη  του Μάκαρα ,του  μυθικού  βασιλιά  της  Λέσβου , γέννησε τον Αρίωνα , τη Σαπφώ,  τον Αλκαίο ,  τον   Πιττακό τον Μυτιληναίο, το Θεόφραστο .Στα  νεότερα χρόνια προσωπικότητες,    όπως  ο Βενιαμίν ο Λέσβιος ,ο Δημήτριος Βερναρδάκης , ο Μίλτος  Κουντουράς ,  συνέβαλαν  στην εδραίωση  και  ενίσχυση της παιδείας  σε  δύσκολους  καιρούς. Ο Μυριβήλης, ο Θεόφιλος, ο Βενέζης,  ο Ελύτης αποτελούν και  αυτοί προσωπικότητες, σταθμοί στον μακρόβιο πολιτισμικό μας βίο. Πολυπληθή  έργα τέχνης γνωστά σε όλη  την  υφήλιο, αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες της πολιτισμικής παρακαταθήκης της Λέσβου. Ένα   μικρό  νησί, «ένα πλατανόφυλλο  ,που κάποιος πέταξε καταμεσής του πελάγους»,  όπως χαρακτήρισε τη Λέσβο ο Οδυσσέας Ελύτης, παρήγαγε  και  πρόσφερε  τόσα  πολλά  στον ευρωπαϊκό και  παγκόσμιο πολιτισμό.
Αξίζει  ακόμα  να  επισημανθεί ότι πέρα από την πνευματική της προσφορά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό ,   η εξαιρετική  αιγαιοπελαγίτικη  κουζίνα  της  και η γαστρονομική  ιδιαιτερότητα της, καθώς και τα παραδοσιακά   προϊόντα της, όπως το  φημισμένο  ούζο της, τα τυριά, το λάδι  και το κρασί, που το μνημονεύει  και ο Αριστοτέλης, είναι  πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο  και  πιστοποιούν  μια  άλλη  έκφανση πολιτισμού, αυτή  του  λαϊκού.
Τέλος, θεωρούμε ότι  πάνω  από όλα η υπέρμετρη και εντυπωσιακή,  αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός των  κατοίκων και όλων των φορέων της  στους  ταλαιπωρημένους  ανθρώπους  της  προσφυγιάς,  προβάλλοντας το ανθρώπινο πρόσωπο των   ακριτών  της Ευρώπης,  και κερδίζοντας τον ανεπίσημο χαρακτηρισμό της  ως "Πρωτεύουσα  Αλληλεγγύης", προσδίδει  στην  Λέσβο  ένα  μέγιστο  και αδιαφιλονίκητο   πλεονέκτημα για την υποψηφιότητα  της.»
Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                 

Μ. ΚΑΠΙΩΤΑΣ    

  ΟΙ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ                           
ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
ΑΓΑΘΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΡΜΟΥΤΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ
ΔΟΥΚΑ    ΜΑΡΙΑ
ΔΟΥΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΡΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΚΑΤΡΑΚΑΖΑΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΥΦΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΛΑΜΠΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΜΑΝΙΑΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΑΥΛΑΚΕΛΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΠΕΤΡΕΛΛΗ ΑΝΔΡΕΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΚΟΡΔΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΟΙΚΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΤΣΑΚΜΑΚΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΤΣΟΜΠΑΝΕΛΛΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ